Blogartikel
21 augustus 2019 | 3 minuten leestijd

Wat zijn de grootste accountantskantoren in Amsterdam?

De grootste accountantskantoren
In 2006 is de Wet Toezicht Accountant organisaties ingevoerd. Sinds die tijd wordt er een onderscheid gemaakt tussen een Accountantsorganisatie en een Accountantskantoor. Een Accountantsorganisatie heeft een vergunning van de AFM om wettelijke controles uit te voeren. Een Accountantskantoor heeft die vergunning niet. Zij valt hierdoor niet onder de regelgeving van de AFM.

De Big Four accountantskantoren
De grootste Accountantsorganisaties van Nederland ook bekend onder de naam "The Big four" zijn:

  • Deloitte
  • Ernst & Young (EY)
  • Price Waterhouse Coopers (PwC)
  • Kleynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG)

Deze accountantsorganisaties hebben ieder alleen in Nederland al tussen de 4.000 en 5.500 medewerkers. Maar alle vier opereren ze wereldwijd en hebben duizenden werknemers. Behalve KPMG (hoofdkantoor in Amstelveen) hebben de drie grootste accountantsorganisaties allemaal een kantoor in Amsterdam. Zij bedienen veelal de grote, vaak beursgenoteerde, ondernemingen. Naast deze grote organisaties zijn er vele kleinere Accountantskantoren. Deze kleinere kantoren bedienen meestal het mkb en vrije beroepsoefenaars zoals advocaten en artsen.

Kleinere accountantskantoren
Naast de "Big Four" zijn er natuurlijk nog vele andere accountantskantoren, zoals de mkb-accountantskantoren die aangesloten zijn bij SRA. SRA is een netwerk van 370 zelfstandige Nederlandse accountantskantoren met 1.000 vestigingen. In Amsterdam zelf zijn al 26 SRA-accountantskantoren gevestigd! Een aantal van deze kantoren zijn bij Studentpool aangesloten, zoals Dubois & Co, Stighter & Partner en AREP.

De dienstverlening van Studentpool is exclusief voor accountantskantoren die aangesloten zijn bij SRA. Studentpool heeft samen met SRA diverse opleidingen ontwikkeld welke zich richten op het gebied van samenstel- en controlepraktijk. Deze opleidingen zijn praktisch onderbouwd en gericht op het niveau van een beginnend assistent-accountant. Vanaf 1 september 2019 is het ook mogelijk om ondersteund te worden op het gebied van de fiscale dienstverlening. Hiervoor is eveneens een leermodule ontwikkeld door SRA.

Inmiddels zijn al veel van onze StudentPoolers werkzaam bij diverse SRA-accountantskantoren, waaronder CROP, AuditNL West, Afier Accountants en Adviseurs, Stolwijk Register accountants en belastingadviseurs, Accountants voor de gezondheidszorg (AGZ), Share Impact Accountants, en nog vele anderen

Deel dit artikel via