Blogartikel
14 augustus 2019 | 3 minuten leestijd

Wat verdient een accountant?

Als je binnenkort aan het werk gaat als accountant wil je natuurlijk ook weten wat je kunt gaan verdienen. Er is momenteel een behoorlijk tekort aan ervaren accountants, dus stijgen de salarissen in alle functiegroepen binnen de accountancy. Als je net afgestudeerd bent zult je beginnen met een startsalaris tussen €2.000,- en €2.500,- per maand. Dit salaris kan snel groeien. De groei van je salaris is natuurlijk wel afhankelijk van je kwaliteiten, competenties en ambities. Je zou na 3 jaar je salaris kunnen hebben opgewerkt naar een bedrag tussen €2.500,- en €3.000,-. Een Senior Accountant RA met 5 tot 10 jaar werkervaring kan al gauw €5.000,- per maand verdienen. Deze salarissen zullen bij vrijwel elk kantoor hetzelfde zijn.

Secundaire arbeidsvoorwaarden accountant
Naast het salaris zijn natuurlijk ook de secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk om mee te nemen. Bij veel kantoren zijn uitstekende studiefaciliteiten en worden de studiekosten vergoed. Er zijn echter nog een aantal andere kostenposten die belangrijk zijn. Worden je reiskosten vergoed? Moet je veel zakelijke kilometers rijden? Dan is het fijn om over een auto van de zaak te beschikken. En ook al lijkt het nu nog ver weg, een goede pensioenvoorziening is ook zeker iets om bij stil te staan.

Waar zitten de verschillen in functies bij een accountant?
Het grootste verschil binnen de accountancy zit op dit moment in de functie assistent-accountant. Dit heeft veel te maken met de diversiteit van de werkzaamheden. Bij het ene kantoor is de assistent-accountant enkel bezig met administratieve handelingen, maar bij een ander kantoor kunnen hier ook taken bijkomen zoals relatiebeheer. Bij een ander kantoor krijgt een assistent-accountant nagenoeg dezelfde werkzaamheden als een accountant. Het verschil in de taken en verantwoordelijkheden van deze functie heeft uiteraard ook een grote invloed op het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Word ik geacht altijd over te werken als accountant?
Bij sommige accountantskantoren wordt veel van Accountants verwacht. Een werkweek van 50 tot 60 uur is daar geen uitzondering. Bij die kantoren hangt veel van de groei van je carrière af van de extra uren die je werkt. Daarnaast blijft accountancy seizoenswerk. Dit betekent dat het in het voorjaar (busy season) drukker is dan in het najaar.

Er zijn echter ook accountantskantoren die veel waarden hechten aan een gezonde balans tussen werk en privé. Daar wordt niet standaard uitgegaan van overwerken en blijft er voldoende tijd om ook te genieten van een leven naast de accountancy.

Je zult dus voor jezelf moeten uitmaken waar je voorkeur naar uitgaat. Vind je het bijvoorbeeld niet erg om over te werken, of ben je meer op zoek naar een baan waarin er een goede werk-privé balans is. Als je deze keuzes hebt gemaakt kun je ook heel gericht zoeken naar een kantoor die aansluit bij jouw wensen.

Deel dit artikel via