Blogartikel
24 mei 2023 | 4 minuten leestijd

Wat is het verschil tussen een financial controller en business controller?

Het is super lastig om te kiezen wat je nou wilt worden.. Er zijn zo veel mogelijkheden en hoe maak je dan een goede keuze? Het begint natuurlijk met uitpluizen wat verschillen en overeenkomsten tussen verschillende functies zijn. In dit blog leggen we je de verschillen uit tussen een financial controller en een business controller. Zo heb je na het lezen van dit blog dé kennis in huis om de juiste keuze te maken!

Wat doet een financial controller?

Om te beginnen gaan we eens kijken wat een financial controller allemaal doet. Financial controllers staan aan de bovenkant van de financiële afdeling en leggen verantwoording af aan de financieel directeur (CFO). De financial controller houdt toezicht over en geeft leiding aan de afdeling Finance. Belangrijke verantwoordelijkheden voor een financial controller zijn het geven van financiële informatie en het opstellen van financiële rapportages. Daarnaast voert een financial controller werkzaamheden uit, zoals het maken van begrotingen, investeringsanalyses, kostenverrekeningen, jaarrekeningen, balansen en bijvoorbeeld het opstellen van een meerjarenplan. Kort gezegd ondersteunt een financial controller de directie en het management van een bedrijf met zijn financiële huishouding.

Als financial controller heb je een belangrijke rol binnen een organisatie, hij of zij werkt nauw samen met andere afdelingen zoals afdelingen als inkoop, verkoop en marketing. Een financial controller heeft inzicht in financiële gegevens van een organisatie die een bijdrage leveren aan de besluitvorming van de ander afdelingen. Een financial controller moet goed communicatief vaardig zijn omdat hij of zij in staat moet zijn om de financiële informatie op een begrijpelijke manier te presenteren aan andere afdelingen. Verder moet een financial controller een dynamische en interactieve aan pakken hebben omdat hij of zij snel moet kunnen schakelen als er financiële veranderingen zijn.

Wat doet een business controller?

Een business controller gebruikt financiële data om een besluitvorming te maken voor de toekomst. Dat hoeft niet te betekenen dat de business controller deze financiële informatie beheert of opstelt. Aan de hand van die financiële informatie maakt een business controller plannen om bijvoorbeeld kosten te besparen. Een business controller adviseert directie en management over strategische besluiten, maar ook over een optimale organisatiestructuur. Werkzaamheden van een business controller zijn: het volgen van ontwikkelingen in de markt om daar voorspellingen en aanbevelingen op te doen, het maken van bedrijfsanalyses, strategische doelen bepalen en advies geven. Als business controller moet je het management en de directie vaak overtuigen van verandering of vernieuwing.

Een business controller is vaak een cruciaal lid van het managementteam van een organisatie. Verder werkt een business controller ook vaak samen met anderen afdelingen zoals sales, marketing, productie en financiën. Hij of zij heeft inzicht in de bedrijfsgegevens en kan daardoor helpen bij besluitvormingen voor deze afdelingen. Een business controller moet proactief en ook zeker communicatief vaardig zijn, om zo een goede samenwerking met de anderen afdelingen te waarborgen.  Als business controller werk je in dynamische wereld en heb je een interactieve houding nodig om zo snel op de nieuwste trends en omwikkelingen te anticiperen.

Samengevat

In het kort gezegd houdt een financial controller zich dus meer bezig met het opstellen van financiële informatie en een business controller geeft op basis van financiële informatie een advies en kijkt welke strategische besluiten kunnen worden genomen. Als financial controller is het belangrijk dat je kritisch en analytisch naar cijfers kunt kijken en die kan verantwoorden. Als business controller is het handig als je goed vooruit kunt kijken en outside the box kunt denken om zo nieuwe toekomstplannen op te stellen. Bij beide functies kan je werken op verschillende plekken. Wil je werken in een groot bedrijf kies dan voor een multinational. Ben je meer in voor het persoonlijke contact en doorgroeimogelijkheden, dan is een mkb organisatie misschien iets voor jou.

Wil jij werken als financial controller of business controller?

Zo, nu weet je het verschil tussen een financial controller en een business controller! We hopen dat wij je nu een stukje hebben geholpen en kennis hebben bijgebracht. Misschien weet je nu wel of je juist een financial controller of een business controller wilt worden. Als je dat nu al weet, wat is dan de volgende stap? Daar helpen wij je ook graag bij! Ga bijvoorbeeld alvast voor een carrièregerichte bijbaan. Zo kan je tijdens je studie alvast ervaring op doen en kijken of een financial of een business controller echt bij jou past!

Deel dit artikel via