Blogartikel
1 november 2023 | 4 minuten leestijd

Het verschil tussen detachering en werving en selectie.

Twee van de meest bekende methoden om nieuwe werknemers aan te trekken, zijn detachering en werving en selectie. Maar wat is er eigenlijk nog meer mogelijk? Welke methode is nou het voordeligst voor uw bedrijf? Kom erachter in dit blog!

Detachering: Flexibiliteit in werkkracht

Detachering is een arbeidsregeling waarbij een externe organisatie (bijvoorbeeld een uitzendbureau) werknemers levert aan een bedrijf om specifieke taken uit te voeren of om projectmatig werk te verrichten. Dit model biedt bedrijven de flexibiliteit om snel en eenvoudig extra personeel in te huren wanneer dat nodig is, zonder de langdurige verplichtingen die gepaard gaan met een vast dienstverband. Detachering wordt dan ook vaak toegepast bij tijdelijke projecten of piekperiodes waar er extra veel werk is. Gedetacheerde werknemers kunnen dan een werk verlichtende rol spelen.

Voordelen van detachering zijn:

1. Flexibiliteit: bedrijven kunnen gemakkelijk inspelen op schommelingen in de vraag naar arbeidskrachten, zoals seizoensgebonden pieken of projecten met een tijdelijke aard.

2. Minder wervingskosten: bedrijven kunnen de kosten van werving, training en lange termijn verplichtingen verminderen door gebruik te maken van tijdelijke arbeidskrachten

3. Specialistische vaardigheden: bedrijven kunnen specialistische vaardigheden aantrekken voor specifieke projecten zonder de noodzaak van langetermijncontracten.

Werving en selectie: Investering in vaste krachten

Werving en selectie is het proces waarbij een bedrijf nieuwe medewerkers aantrekt, screent en selecteert voor vaste posities binnen de organisatie. Dit model richt zich op het vinden van medewerkers die een langdurige betrokkenheid en groei binnen het bedrijf zullen hebben. Het vinden van een goede match is een tijdrovend proces en brengt tevens ook de nodige kosten met zich mee. Werving en selectie wordt vaak toegepast voor kernfuncties binnen een organisatie, functies waarbij er belang is voor continuïteit. Wanneer de tijd en kosten van het werving en selectieproces het echt waard zijn voor werknemers op lange termijn.

Voordelen van werving en selectie:

1. Duurzaamheid: het aannemen van vaste medewerkers is ideaal voor bedrijven die streven naar stabiliteit en groei op de lange termijn.

2. Cultuurmatch: het stelt bedrijven in staat om medewerkers te vinden die goed passen bij de bedrijfscultuur en waarden.

3. Investering in groei: het aannemen en trainen van medewerkers is een investering in de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf.

Data-vast: Het beste van beide

Naast werving en selectie en detachering is er nog een model: data-vast. Deta-vast begint met kortlopende detachering van vaak 1 jaar, altijd met als doel dat de werknemer in dienst treedt op de lange termijn. Dit model is eigenlijk een combinatie van detachering & werving en selectie. Het kan dan ook toegepast worden bij zowel elk bedrijf wat op korte termijn werknemers nodig heeft maar geen tijd hebben voor het werving en selectieproces.

Het data-vast model biedt de voordelen van zoals werving en selectie en detachering zoals:

1. Flexibiliteit: doordat bedrijven in een piekperiode flexibel werknemers kunnen inhuren. Zonder een lang wervingsproces.

2. Cultuurmatch: bij het data-vast model wordt er gekeken of de werknemers wel echt bij het bedrijf passen voordat hij/zij geplaatst wordt, zodat er een match ontstaat voor langer termijn.

3. Kostenbesparing: bedrijven hoeven geen geld uit te geven aan werving en selectie kosten maar hebben wel de mogelijkheid tot vast personeel wat goed bij de organisatie past.

Studentpool gebruikt het data-vast model voor studenten die een carrièregerichte bijbaan willen. Studentpool zorgt voor een goede match tussen bedrijf en student en detacheert vervolgens de studenten voor circa 1 jaar. In dat jaar kunnen studenten laten zien hoe waardevol zij zijn voor een bedrijf. Tevens is dit de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen. Past de student binnen de organisatie? Past de organisatie qua cultuur en visie bij de student? Na de periode van detachering is het mogelijk dat bedrijven de studenten vast in dienst nemen. Hier is het data-vast model ideaal voor. Het biedt een bedrijf de mogelijkheid om snel werknemers te vinden die ook nog eens geplaatst zijn op basis van een goede match en dus inzetbaar zijn voor lange termijn!

Wilt u meer weten over het data-vast model en wat Studentpool voor uw bedrijf kan betekenen? Plan een adviesgesprek in en kijk of u uw nieuwe personeel ook via het data-vast model binnenhaalt!

Deel dit artikel via