Blogartikel
28 augustus 2023 | 2 minuten leestijd

Wil jij accountant worden? Dan is nu het moment!

Je hebt er misschien al van gehoord... maar wist je dat er een groot tekort is aan accountants? Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat bedrijven straks in de problemen komen doordat zij niet aan de wettelijk verplichte accountantscontrole kunnen voldoen. Hoe komt dit en wat betekent dit voor de toekomst?

Al een aantal jaar wordt het tekort op de arbeidsmarkt veel groter. Zo geven al veel kantoren aan dat ze amper aan mensen kunnen komen. Vacatures staan soms een halfjaar tot wel een jaar open. Bedrijven hebben dus steeds minder keuze in wie ze aannemen en zo zijn accountants met weinig ervaring al geschikt voor de job.

Een gevolg van deze schaarste is dat de prijzen voor het inhuren van een accountant flink zullen stijgen. Daarnaast kiezen veel accountants voor de overstap naar het bedrijfsleven, waardoor het tekort alleen maar verder toeneemt. Naast deze uitstroom heeft vergrijzing ook invloed op het tekort aan accountants. Veel accountants gaan met pensioen terwijl er maar weinig nieuwe accountants bijkomen. Dit komt omdat er steeds minder studenten kiezen voor de opleiding tot accountant. De opleiding tot accountant wordt steeds minder aantrekkelijk.

Edwin van der Schoot, een journalist bij het Financieel Dagblad, zegt dat ook accountancy weer aantrekkelijker moet worden gemaakt. Zo zou de relevantie van het vak meer moeten uitgelicht en kan de studie volgens hem wel een opfris beurt gebruiken. Op deze manier zou het aantrekkelijker kunnen worden voor jongeren om voor de studie te kiezen, dat is fijn want ze zijn hard nodig!

Doe jij op dit moment nou een opleiding in de accountancy of ben jij dat van plan? Hou dan Studentpool in de gaten. Studentpool biedt bijbanen voor studenten in de financiële dienstverlening. Dus wil jij naast je studie accountancy werken als een assistent accountant? Dan kan dat! Daarmee kan je alvast waardevolle ervaring opdoen. Wat jou uniek maakt ten opzichte van andere accountancy studenten. Schrijf je alvast in en dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Deel dit artikel via