Blogartikel
27 maart 2020 | 4 minuten leestijd

Thuiswerken, hoe maak je er het beste van?

De afgelopen weken heeft het Coronavirus zich verder binnen Nederland verspreid. Als resultaat hiervan zijn er de afgelopen weken adequate maatregelen genomen. Om dit snel verspreidende virus enigszins te remmen, heeft het RIVM geadviseerd om zo veel mogelijk vanuit huis te werken en de sociale contacten te minimaliseren. De overgang naar thuiswerken kan een grote uitdaging zijn. Hoe ga je om met alle potentiële afleidingen, zoals tegelijk met je partner aan de keukentafel werken of kinderen die nu ook thuis zijn? In deze blog lees je daarom een aantal tips om zo goed mogelijk vanuit huis te werken:

1. Behoud je werkritme
Om dezelfde productiviteit te behouden als op kantoor is structuur belangrijk. Het is daarom verstandig om je dag hetzelfde in te delen als je dag op kantoor. Begin de dag net zoals je een normale werkdag begint; houd vast aan je ochtendritueel. Behoud je pauzes en stop je dag op hetzelfde tijdstip dat je op kantoor ook zou doen.

2. Productiviteit
Om productief thuis te werken is het maken van een duidelijke planning cruciaal. Stel deadlines op en maak een duidelijk tijdschema. Neem in je planning vooral ook pauzes mee en zorg dat dit zichtbaar is voor collega’s. Hierdoor behoud je ook rust momenten tijdens je dag.

3. Timemanagement
Timemanagement is een belangrijk onderdeel van productief werken. Als je aan het werk bent krijg je vaak e-mailberichten en telefoontjes binnen waar je op moet reageren. Een tip om dit zo goed mogelijk te doen, is het filteren van alle inkomende berichten en hier vervolgens een duidelijk overzicht van te maken. Om dit in goede banen te leiden is het verstandig om je outlook goed in te richten, zodat berichten automatisch in de wenselijke map komen. Je wil natuurlijk niet constant aan het e-mailen zijn, daarom is het verstandig om blokken in je agenda op te nemen waarin je de tijd neemt om te reageren op berichten. Tot slot is het verstandig om je dag af te sluiten met het opstellen van een To Do lijst voor de volgende dag, dit geeft veel rust.

4. Behoud goed contact met collega’s en klanten
Behoud goed contact met collega’s als je vanuit huis werkt. Met alle digitale tools zoals Microsoft Teams en Skype is dit gelukkig goed mogelijk. Als je documenten wil delen met collega’s kun je gebruik maken van OneDrive, WeTransfer of natuurlijk per e-mail. Houd deze tools zelf ook nauw in de gaten om de communicatie met je collega’s zo goed mogelijk te laten verlopen, met name als je belangrijke of urgente zaken moet bespreken.

5. Creëer een werkplek
Creëer thuis een goede werkplek met een bureau, een goede stoel en een goede monitor. Het is belangrijk dat als je thuiswerkt dat je een plek hebt waar je geconcentreerd en gefocust aan de slag kunt gaan. Zoek daarom een afgezonderde plek of maak goede afspraken met je partner of huisgenoot.

Aan de slag!
In het begin is het natuurlijk experimenteren en aftasten wat het beste past in jouw thuiswerksituatie. Daarnaast kan het ook een uitdaging zijn om met nieuwe tools om te gaan die het thuiswerken bevorderen. Om dit in goede banen te leiden is het verstandig om je eerst in deze tools te verdiepen. Een toegankelijke mogelijkheid om kennis hierover op te doen is LinkedIn Learning. Via LinkedIn Learning kan je niet alleen verschillende trainingen over software volgen, maar ook hoe je beter met timemanagement om kan gaan. Hier heb je zowel op korte- als lange termijn profijt van!

Deel dit artikel via