Blogartikel
16 juni 2020 | 6 minuten leestijd

Tijdens de coronacrisis aan de slag als assistent-accountant

Zou je kort iets over jezelf willen vertellen?
Mijn naam is Maartje Vennema, student Informatica & Economie aan de Erasmus universiteit en Leiden universiteit. Daarnaast ben ik op dit moment via Studentpool werkzaam als beginnend assistent-accountant bij Qwintess.

Waarom heb je bij Studentpool gesolliciteerd en wat motiveerde jou om ervaring op te doen binnen de accountancybranche?
In 2019 ben ik penningmeester geweest van een nationale roeiwedstrijd. Na deze ervaring raakte ik geïnteresseerd in de accountancy en wilde ik hier meer over leren. Studentpool heeft mij hierbij geholpen door mij te koppelen aan een kantoor waar ik veel ervaring en kennis op kan doen. In mijn carrière wil ik mij verder ontwikkelen op het gebied van financial technology, een combinatie van accountancy en mijn studierichting Informatica & Economie.

Wat was je verwachting van accountancy voordat je begon met werken in de praktijk?
Toen ik contact opnam met Studentpool hoopte ik te kunnen werken binnen de samenstelpraktijk. Hierdoor wordt het mogelijk om de basis van alle aspecten van de accountancy te zien om zo te kunnen beoordelen of dit bij mijn wensen aansluit en of ik een carrière ambieer in de accountancy.

Je werkt nu bij Qwintess op de samenstelafdeling. Kan je hier meer over vertellen?
De cultuur bij Qwintess is heel goed! Het is een jong en dynamisch kantoor dat inhaakt op de digitale transitie, dit past bij mij! Het is makkelijk om contact te leggen met collega’s en we bespreken gezamenlijk hoe er invulling wordt gegeven aan de visie van Qwintess. Door deze open structuur heb je echt het idee een bijdrage te kunnen leveren! Aan het begin van het project heb ik samen met mijn begeleider als doel opgesteld om na mijn termijn alle facetten van de jaarrekening te hebben gezien. Vanaf het begin ben ik dus actief bij het opstellen van de jaarrekening!

In welke mate wordt aan je verwachtingen voldaan?
Doordat ik bij een klein, jong en dynamisch kantoor aan de slag ben gegaan, heb ik goed kunnen proeven aan de facetten van de accountancy. Hierdoor krijg ik een duidelijk totaal beeld van de inhoudelijke werkzaamheden van een accountant. Gelukkig werkte ik al een enige tijd voor de coronacrisis begon!

Hoe zag jouw werkdag eruit voordat de coronacrisis begon?
Voor de coronacrisis werkte ik 1 dag in de week op kantoor en kon ik nog een halve dag thuiswerken. De werkweek begon vaak door met een collega de werkzaamheden te bespreken. Hierna hadden we een wekelijkse vergadering waarin we met zowel de accountants als de fiscale afdeling om tafel zaten. Deze vergadering is erg interessant omdat je een goed beeld krijgt van de organisatie en het werkveld! Daarnaast is het een goede kans om mee te denken over vraagstukken van collega’s. De eerste week was dit het boeken van bankmutaties en de week daarop begon ik aan het samenstellen van de eerste posten van de jaarrekening. Nu we thuiswerken probeer ik dezelfde structuur aan te houden en dat gaat top.

Hoe was je werk eerst en in welke mate is je werk veranderd?
Door de coronacrisis staat de accountancybranche gelukkig niet stil! Wel werken we nu allemaal vanuit huis. Gelukkig heb ik al vanaf het begin een werklaptop van Qwintess waarmee ik kan inloggen op het netwerk van kantoor. In plaats van één dag op kantoor en een halve dag vanuit huis, werk ik nu alleen vanuit huis. Dit is wel lastiger dan werken op kantoor omdat het moeilijker is om ingewerkt te worden, vragen te stellen en opdrachten te bespreken. Gelukkig zijn we digitaal actief waardoor de lijntjes kort blijven!

Inmiddels werk jij ook vanuit huis. Hoe gaat dat in z’n werk en bevalt dat?
Het is super dat het werk ook vanuit huis gewoon door kan gaan! Thuiswerken betekent dat ik zelfstandiger moet werken en meer in het diepe wordt gegooid. Hierdoor maak ik fouten, maar leer ik er nóg veel meer van! Omdat er een open cultuur heerst binnen Qwintess hebben we veel contact en is het gelukkig altijd mogelijk digitale begeleiding te krijgen. Al met al gaat het thuiswerken heel goed!

Waar liep je in het begin van je project tegen aan en hoe heb je dit opgelost?
De software die gebruikt wordt in de accountancybranche zijn vaak geen makkelijke programma’s. Om hier wegwijs in te worden en te weten wat de mogelijkheden zijn van deze programma’s kost even tijd. Helemaal nu ik werk vanuit huis loop ik soms tegen kleine dingen aan die je nu minder makkelijk even snel aan collega’s vraagt. Toch leer ik dat het uiteindelijk beter is om te vragen dan om er lang mee te zitten!

Wat heb je tot nu toe geleerd? 
Ik heb tot nu toe vooral meer inzicht en verdieping gekregen over hoe de balans en resultatenrekening in elkaar zit en technische zaken zoals hoe je in de software de bank laat aansluiten op de financiële administratie. Vooral veel praktische kennis!

Wat is je leukste ervaring tot nu toe bij Qwintess? 
De leukste ervaring bij Qwintess zijn de vergaderingen op dinsdag en de chocolade met Pasen! Op dinsdag bespreken we met het team welke uitdagingen er in het verschiet liggen en geven we draai aan de secundaire processen binnen het bedrijf. Ik vind het erg leuk om iets bij te kunnen dragen aan de (digitale) groei van het bedrijf. Daarnaast werd er ook nog eens een groot chocolade ei met Pasen bezorgd door een collega, dit was een leuke verassing!

Welke twee Tips & Tricks wil je meegeven aan andere StudentPoolers?
Mijn tip aan StudentPoolers is om zoveel mogelijk te leren! Het is een unieke kans om als student te werken in de accountancy voordat je bent afgestudeerd. Schrijf zoveel mogelijk op en vraag je collega’s wanneer je er niet uitkomt. Dit werkt erg goed voor mijn leercurve.

Wat wil je zeggen tegen andere studenten die overwegen om zich bij Studentpool aan te melden?
Als je praktische ervaring op wilt doen in de accountancy onder goede begeleiding moet je je zeker aanmelden! Je kiest zelf bij welk kantoor je wilt werken en voor hoeveel dagen in de week. In samenspraak met het kantoor bepalen jullie de gezamenlijke doelen, waaronder je persoonlijke doelen!

Deel dit artikel via