Blogartikel
13 maart 2024 | 8 minuten leestijd

De Generatiewissel

Hoe gaan we het jonge talent aantrekken en vasthouden in tijden van vergrijzing? Het is geen geheim dat bedrijven moeite hebben met het vinden van goede werknemers. Zo ook met het vinden van jong talent. Wat vindt dit jonge talent nou belangrijk? En wat vinden zij een aantrekkelijke werkomgeving. In dit artikel wordt dit allemaal duidelijk gemaakt. Aan de hand van 6 thema’s wordt er duidelijk gemaakt hoe je als organisatie een aanwas creëert van jong talent.

Duurzaamheid & merkidentiteit
Er zijn duidelijke verschillen in hoe jong talent tegen het werken aan kijkt. Met de veranderende wereld vol technologie en mogelijkheden is het belangrijk om als organisatie mee te bewegen en in te spelen op de behoeftes van de potentiële werknemers.

Zo kijkt de nieuwe generatie veel vaker of een organisatie echt bij hen past en vinden zij de identiteit die een organisatie uitstraalt erg belangrijk. Voor een organisatie is het dus een noodzaak om goed te weten waar zij voor staan en waar zij waarden aan hechten. Jongeren kijken constant naar de toekomst. Zo hechten ze buitengewoon veel belang aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze willen werken voor bedrijven die niet alleen winst nastreven, maar ook een positieve impact hebben. Duurzaamheidsinitiatieven van een bedrijf kunnen een doorslaggevende rol spelen bij het aantrekken en behouden van dit jonge, gemotiveerde talent.

Naast denken aan duurzaamheid is het hebben van een complete merkidentiteit iets wat voor jong talent een belangrijke rol speelt. Hierbij is het vooral belangrijk om een duidelijke missie en visie vast te stellen. Een duidelijke missie en visie geeft de organisatie een toekomstperspectief. Daarnaast kunnen potentiële werknemers waarde hechten aan de missie en visie omdat het overheen komt met hun persoonlijke waarden. Dit kan dus een bindende factor zijn. Zo blijkt uit onderzoek van IBM (Institute For Business Value) dat 25% van Generatie Z & Millennials met zijn of haar baan stopt omdat ze iets zoeken wat beter aansluit bij hun waarden. De overige percentages worden verder toegelicht in de volgende alinea.

Om jonge talenten aan te blijven spreken is het dus belangrijk om te kijken naar de merkidentiteit en in het speciaal de gedeelde waardes. Jonge professionals willen zich identificeren met hun werkgever en zich inzetten voor een hoger doel. Bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, betrokkenheid bij mondiale problemen tonen en een cultuur & visie creëren waarin medewerkers trots kunnen zijn op hun bijdrage, zijn dan ook aantrekkelijker voor jong professionals.

Werkomgeving & sfeer
Een goede werkomgeving is een belangrijk factor bij het binnenhalen van nieuw personeel. Een fijne werkplek maakt dat werknemers zich ook beter voelen tijdens het werk. Na de Coronapandemie is er een shift geweest in wat werknemers als fijne werkplek ervaren. Steeds meer mensen zijn thuis gaan werken en zijn hier de voordelen van gaan inzien. Nu heeft personeel vaak de voorkeur tot de mogelijkheid om hybride te werken. In het eerder benoemde onderzoek van BMI komt naar voren dat 32% van de ondervraagde jonge talenten stopte bij zijn huidige baan omdat zij meer flexibiliteit in hun werkrooster/ werkplaats wilden. Dit is dus een erg belangrijke factor om jong talent te behouden en te werven.

Mogelijkheid om hybride te werken betekent niet dat een fijne werkplek op kantoor zelf onbelangrijk is geworden. Kantoor is meer een plek geworden om collega’s te zien, successen te vieren en vragen te stellen. Vooral de omgang met collega’s is een belangrijke factor voor jong talent en zo ook de sfeer die er hangt op kantoor. De sfeer en de manier van omgang kan bevorderd worden door het uitspreken van waardering. Hierdoor voelen de werknemers dat ze er echt toe doen en hoe belangrijk zij zijn voor successen binnen het bedrijf.

Ontwikkeling
Om loyale jonge talenten aan te trekken is het als organisatie noodzakelijk om rekening te houden met persoonlijke ontwikkeling. De nieuwe generatie hecht volgens onderzoek namelijk veel waarden aan het leren van nieuwe skills. In de moderne arbeidsmarkt zijn jonge professionals op zoek naar meer dan alleen een baan. Ze willen groeien, leren en zichzelf ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Door als organisatie persoonlijke ontwikkeling aan te bieden, zoals trainingen, workshops en mentorprogramma's, laat een organisatie zien dat ze investeert in de groei van haar medewerkers. Dit kan jonge professionals aanspreken, omdat ze zich kunnen ontwikkelen en vooruitgang kunnen boeken in hun carrière. Wanneer een organisatie persoonlijke ontwikkeling serieus neemt laat ze zien dat zij waarde hecht aan haar werknemers als individuen en niet alleen als productieve krachten. Dit creëert een positieve werkcultuur waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd worden om hun beste werk af te leveren.

Organisatiestructuur
Voor jong talent is het belangrijk hoe de omgangsvormen zijn in een organisatie. Generatie Z heeft daarin meer behoefde aan een directie die zich begeeft onder de mensen en waarmee laagdrempelig contact mogelijk is. Jongeren willen graag de mogelijkheid hebben om ideeën, feedback en suggesties rechtstreeks te delen met hun collega's en leidinggevenden. Dit bevordert een cultuur van openheid, waarin iedereen kan bijdragen aan het succes van het bedrijf. Populaire werkgevers maken tegenwoordig veel gebruik van de innovatiekracht van hun medewerkers. Goede en innovatieve ideeën komen immers niet altijd meer van het meestal op leeftijd topmanagement. Zij vragen medewerkers continu om hun ideeën. Dit helpt het bedrijf om te innoveren en bindt meteen de werknemers aan het bedrijf. Het is immers een fijn gevoel om te weten dat jouw meningen en ideeën er echt toe doen. Om als een organisatie meer jong talent aan te trekken is het een goed idee om te bedenken hoe de kennis en ideeën van de jonge werknemers iets kunnen bijdragen binnen de organisatie.

Geef werknemers een verhaal
Werknemers tevreden houden zorgt voor minder uitstroom. Zo zijn bedrijfsuitjes, evenementen of trainingen een goede manier om dat te doen. Het heeft daarnaast nog een voordeel. Tevreden werknemers die een verhaal hebben om over te praten, zorgen ervoor dat het bedrijf als een aantrekkelijke werkplek wordt gezien. En dan is een mooie manier om jong talent aan te trekken. Hierbij is het ook weer belangrijk om te denken aan een heldere visie. Een mooie visie maakt een bedrijf ook spraakmakender. Werknemers die positieve verhalen vertellen over de visie, een bedrijfsuitje, een cursus die ze hebben gevolgd of al over welke nieuwe ontwikkelingen er op kantoor zijn zorgt voor een manier van marketing die erg effectief is. Geef werknemers daarom een verhaal zodat zij mond-tot-mondreclame kunnen verspreiden en natuurlijk zelf tevreden blijven.

Motiveer je personeel
Tot slot is belangrijk om te denken aan de Intrinsieke motivatie van een jong professional. Intrinsieke motivatie is motivatie die van binnenuit komt, de werknemer is gemotiveerd voor zijn werkzaamheden waarin hij/zij zelf geïnteresseerd is. Bij extrinsieke motivatie zorgen externe prikkels dat de werknemer gemotiveerd is, zoals een beloning in de vorm van een hoog salaris. Intrinsieke motivatie zorgt vaak voor betere resultaten. Volgens onderzoek kan intrinsieke motivatie verhoogd worden door in te spelen op de basisbehoefte: autonomie, sociale verbondenheid en gevoel van competentie. Wat betreft autonomie is het belangrijk om jong talent de vrijheid te geven om activiteiten naar eigen inzichten te kunnen uitvoeren. De basisbehoefte sociale verbondenheid wordt vervuld door het hebben van een positief werkklimaat, waar het jonge talent vragen durft te stellen en niet bang is om fouten te maken. Het gevoel van competentie wordt vervuld als de jong professional vertrouwen heeft in zichzelf. Door als werknemer te denken aan deze punten kan je zorgen voor een goede omgeving waar een jong professional intrinsiek gemotiveerd zijn en met veel plezier te werk gaan.

Verder is personeel ook te motiveren door de eerdergenoemde punten. Door te letten op duurzaamheid & merkidentiteit kan je inspelen op persoonlijke waarden van jong talent, wat een motiverende de drijfveer kan zijn voor het werken voor een organisatie. Een fijne werkomgeving & sfeer werkt ook motiverend voor werknemers omdat zij werken in een positieve motiverende sfeer. Verder is een kans om te ontwikkelen natuurlijk ook motiverend, omdat werknemers echt naar een doel toewerken. Motivatie kan verder bevorderd worden door de juiste organisatiestructuur. Als werknemers zich gehoord voelen en weten dat zij het verschil kunnen maken kan dit een motiverende factor zijn. Als laatst is het geven van een verhaal aan werknemers motiverend door het gevoel van betrokkenheid, zingeving, inspiratie, trots en sociale binding te bieden.

Als organisatie is inspelen op deze punten een must voor het aantrekken van jong talent. Heeft uw organisatie nog geen ervaring met het werken met jong talent en zou u dat graag willen? Dan kan Studentpool u helpen! Studentpool detacheert jong professionals in de financiële sector. Wij nemen studenten aan op basis van een cultural fit en zorgen voor een goede match tussen werkgever en student. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur mij gerust een berichtje! Stephanie@studentpool.nl

Deel dit artikel via